El fet de romandre a casa durant un llarg període de temps pot alterar els hàbits de vida i crear cert malestar psicològic.
Seguir alguns consells us pot ajudar a fer l'estada més agradable.
Quedar-se a casa és el millor que podeu fer per frenar la transmissió del virus i protegir la salut de les persones més vulnerables.
No penseu que sou a casa perquè no us deixen sortir, sinó perquè fer-ho és un acte de responsabilitat per al bé comú. Tingueu present que és una situació temporal i que es tracta de viure-la de la millor manera possible. Preneu-vos-ho com una oportunitat per passar més temps en família i per desenvolupar l'enginy i la imaginació i cercar altres opcions de lleure.
Procureu mantenir un horari i una rutina diària, us ajudarà a portar millor el confinament.
Llegiu, dediqueu temps a algun hobby o afició. Aquests dies hi ha un munt d'activitats d'entreteniment i cultura gratuïtes a Internet. Gaudiu-ne. Trieu-ne algunes per gaudir-ne plegats amb la família.
Ser a casa no vol dir estar-se asseguts al sofà sense fer res. La vostra llar és plena d'oportunitats per mantenir-vos físicament actius, només cal aprofitar-les:
Aprofiteu que sou a casa per alimentar-vos de forma equilibrada: el fet d'haver de dinar fora o amb carmanyola per complir amb les obligacions laborals o acadèmiques pot limitar la tria d'opcions saludables.
Tingueu en compte que, tot i que us mantingueu actius, romandre a casa comporta menys despesa energètica de la que és habitual i que el fet de no tenir les ocupacions rutinàries pot fer augmentar la sensació de gana.
Potencieu el consum de fruita fresca, verdura del temps i llegums, i eviteu el consum d'aliments rics en sucres i/o greixos i el menjar ultraprocessat. Si piqueu entre hores, opteu per fruita seca o cereals integrals.
Recordeu que la millor beguda és l'aigua. Si feu servir l'aigua de l'aixeta reduireu viatges, envasos de plàstic, residus i us gastareu menys diners.
Intenteu fer els àpats plegats i dediqueu-hi un temps adequat i sense utilitzar els mòbils i les tauletes. Aquest pot ser un bon temps per cuinar amb els infants i per provar noves receptes bones i saludables.
A l'hora d'anar a comprar:
MOLT IMPORTANT: durant tot aquest procés, cal evitar tocar-nos la cara, els ulls, evitar tocar superfícies, etc., i així que arribeu a casa, cal rentar-vos les mans ràpidament i a consciència.
Internet, els ordinadors, les tauletes i els dispositius mòbils són els vostres aliats per fer teletreball, estudiar, fer gestions i gaudir del temps de lleure, però sobretot per mantenir-vos en contacte amb els vostres familiars i amics. Truqueu-los, envieu-los missatges, feu videoconferències, etc. Us sentireu menys aïllats i més a prop.
Quan utilitzeu aquests dispositius:
Tot i que no vagin a escola, procureu que mantinguin un horari i una rutina diària.
Limiteu el temps que passen davant les pantalles: es recomana un màxim d'una hora i mitja diària. Convé, a més, que quan les utilitzin mirin de lluny entre 5 i 10 minuts cada hora.
Afavoriu el joc actiu sempre que sigui possible: jugar a fet i amagar, ballar, fer gimnàstica, etc. Si teniu jardí o pati, engresqueu-los a jugar a pilota o a fer una volta amb bicicleta.
El joc educatiu també és una bona opció: peces de construcció, trencaclosques, manualitats, activitats de càlcul, etc. Si ja saben llegir, els contes, els còmics i les novel·les infantils són una bona manera de mantenir-los entretinguts.
També pot ser un bon moment per implicar-los en les tasques domèstiques: animeu-los que participin en l'elaboració dels àpats, a parar i desparar la taula, a mantenir endreçada la seva habitació, etc.
Intenteu explicar-los per què cal quedar-se a casa a fi que no visquin el confinament com una experiència negativa. Aquest és també un bon moment per reforçar els hàbits d'higiene, per explicar i practicar conjuntament un bon rentat de mans, etc